Een financiële uitkering aanvragen

In Nederland hebben we een sterk en uitgebreid sociaal stelsel waar je een beroep op kunt doen door een uitkering aanvragen. Dit kun je doen als je om welke reden dan ook niet in je eigen inkomsten kunt voorzien. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar in dit land wordt het leed enigszins verzacht doordat je dan een beroep kunt doen op de staat. Niemand vindt een uitkering aanvragen leuk om te doen, maar het voorkomt wel dat je echt in de financiële malaise komt of dat je sterk moet leunen op familie of vrienden. Nu zijn de uitkeringen natuurlijk niet heel erg hoog, maar dat is ook niet direct noodzakelijk. Ze zijn hoog genoeg om je vaste lasten mee te betalen en in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Je huur, gas en licht, water, verzekeringen en boodschappen kun je er in ieder geval mee betalen. Voor mensen met een uitkering zit sparen er vaak niet echt in, maar als er goed op de centen gelet wordt, dan hoeven er ook zeker geen schulden te ontstaan. Kun jij zelf niet in je inkomen voorzien? Dan is een uitkering aanvragen dus de manier om ervoor te zorgen dat je niet in de schulden komt en je rekeningen gewoon kunt betalen.

Uitkering aanvragen, maar welke?

We hebben dus een uitgebreid sociaal stelsel met verschillende soorten uitkeringen. Wil jij een uitkering aanvragen, dan is het natuurlijk de vraag op welke jij een beroep kunt doen. Dit is afhankelijk van de reden waarom je zelf niet door middel van een baan voor inkomsten kunt zorgen. Er zijn verschillende opties, zoals:

  • WW
  • WIA
  • Bijstand

Een WW uitkering aanvragen kan alleen als je een bepaald aantal jaar gewerkt hebt en je buiten je eigen schuld om werkloos bent geraakt. Ben jij verwijtbaar werkloos, bijvoorbeeld omdat je zelf ontslag genomen hebt of omdat je door herhaaldelijk te laat komen bent ontslagen, dan kom je hiervoor niet in aanmerking. Je komt wel in aanmerking als jouw werkgever bijvoorbeeld failliet gaat of als je overtallig bent verklaard. Bij een WW uitkering aanvragen spelen dus diverse zaken een rol die bepalen of je al dan niet hiervoor in aanmerking komt. Dit is niet om jou te pesten, maar om er zeker van te zijn dat mensen hier niet zomaar een beroep op kunnen doen. Het maandelijkse bedrag dat je uitgekeerd krijgt ligt vaak hoger dan bij andere uitkeringen, vandaar dat er diverse eisen zijn waar je aan moet voldoen om hier recht op te hebben.

Informatie over uitkeringen

Een WW uitkering aanvragen doe je dus op het moment dat je niet verwijtbaar werkloos bent geraakt. Maar wanneer vraag je nu een WIA uitkering of bijstand aan? De WIA is ingesteld voor mensen die vanwege een lichamelijke aandoening niet of minder kunnen werken. Het kan dan om een grote diversiteit aan handicaps, ziektes en aandoeningen gaan. Er zal altijd door een arts gekeken worden naar de gesteldheid van jouw lichaam en deze zal bepalen of jij kunt werken en zo ja, voor hoeveel procent. Je kunt dus geheel of gedeeltelijk afgekeurd worden en dan kun je een WIA uitkering aanvragen. De bijstand is de uitkering die je aanvraagt op het moment dat je voor geen enkele andere uitkering in aanmerking komt en je toch geld nodig hebt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Natuurlijk moet je ook dan aan verschillende eisen voldoen, zoals voldoende solliciteren. Maar informatie over een uitkering aanvragen en de eisen die er gesteld worden, kun je lezen op Uitkeringsinfo.nl en zij kunnen jou ook meteen doorsturen naar het UWV, de instantie die de uitkeringen in Nederland verstrekt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn