Wat is een 3D scan

Llowlab - 3D scan3D scannen is eigenlijk het tegenovergestelde van 3D printen. Een andere naam voor het maken van een 3D scan is daarom Reverse Engineering. Maar het wordt ook wel 3D imaging of Laser Scanning genoemd. Bij 3D printen wordt vanaf een computer model een fysieke print gemaakt in 3D, bij het maken van een 3D scan gebeurd dus precies het tegenovergestelde. Een 3D object wordt gescand en gerepresenteerd in een computermodel. Dit model wordt in een programma gezet die geschikt is voor 3D printen en het object kan dan vervolgens weer geprint worden. Zo kunt u in feite objecten klonen.

Hoe werkt een 3D scan?

Een 3D scanner kan op een zeer speciale manier een fysieke omgeving in kaart brengen door het maken van computermodellen. Kort gezegd werkt een 3D scan door het meten van afstanden tussen bepaalde punten op een object, deze afstanden worden gerepresenteerd in een computermodel en zo wordt het object precies zoals het in de 3D ruimte bestaat. Het precieze meten van een object voor het maken van een 3D scan wordt gedaan met een laser afstandsmeter. Deze laser meter meet met een laser straal omdat deze zeer precies is in het meten. De straal wordt gebruikt voor zowel het meten in de hoogte, breedte en lengte om een 3D model te construeren. De afstand wordt gemeten door het meten van het tijdsverschil tussen het aanzetten van de laser en het opvangen van de reflectie. Om een 3D scan tot stand te brengen moet het object vanaf minimaal vier zijden gelaserd worden, anders is er namelijk niet genoeg informatie om een model van drie dimensies te maken. Met alle afstanden die met de laser zijn gemeten wordt een driedimensionale puntenwolk geconstrueerd. Elke van deze punten is bepaald door het meten van afstanden op het object met de laser straal. Hoe meer punten zijn gemeten hoe gedetailleerder de 3D scan is. Zo kunt u dus weer een gedetailleerdere 3D print maken van de 3D scan. De punten in de puntenwolk worden verbonden met lijnen op de computer. De lijnen worden zo gemaakt dat er allemaal driehoekige vormen ontstaan, zo leest het computerprogramma het 3D beeld en kan er een representatie van het geprinte object maken. Hiernaast worden ook er ook foto’s gemaakt van alle zijden van het te printen object. De meeste 3D scan apparaten hebben namelijk enkele camera’s om informatie te verkrijgen van de buitenkant van het object. De foto’s die worden gemaakt gebruikt de scanner vervolgens om een laag over de puntenwolk te leggen in het computermodel. Zo wordt het model afgemaakt en lijkt het computermodel helemaal op het fysieke object. Het resultaat is een polygoon model die een bestandstype heeft van waar 3D printers mee kunnen werken. U kunt dan het object meteen met een 3D printer uitprinten of u kunt het bewerken of ermee werken in een van de programma’s die met deze types bestanden werken. Enkele van de veel gebruikte bestandstypen zijn:

  • STL
  • VRML
  • PLY
  • OBJ
  • XYZ

Toepassingen van 3D scanners

Doordat een 3D scan voor heel veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt zijn er de afgelopen jaren veel verschillende toepassingsgebieden ontstaan. We zullen hier enkele bespreken waar veel gebruik wordt gemaakt van een 3D scan. Een eerste voorbeeld is de medische wereld. Hier kan een 3D scan het verschil tussen leven en dood betekenen. Door 3D technologieën kunnen ten eerste protheses worden gemaakt die precies bij de patiënten passen. Een kunstheup hoeft dan bijvoorbeeld niet meer een standaard vorm te hebben maar er kan binnen enkele uren een geheel persoonlijke heup worden geprint. Maar ook veel verder gaande toepassingen zijn al aan de orde van de dag. U kunt hier bijvoorbeeld denken aan het ontwikkelen van een kunsthart of andere organen die worden geprint met een 3D printer. Een grote uitdaging is hier echter nog dat het weefsel wel moet kunnen worden gebruikt als bouwmateriaal in de 3D printer. Maar het maken van een 3D scan van organen is al een eerste grote stap. Een ander voorbeeld is dat een 3D scan wordt gebruikt in de marketing wereld. Er zijn veel bedrijven die zich proberen te onderscheiden door moderne technieken zoals 3D printen te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is dat Coca Cola een tijd geleden allemaal 3D prints van kleine poppetjes in colaflesjes heeft gedaan. Ze hadden allemaal 3D scanners ingehuurd waar mensen een 3D scan van zichzelf konden maken en dit opsturen. Vervolgens kon Coca Cola een 3D print van jou maken in de vorm van een klein poppetje en deze in een Cola flesje doen. Ook Disney heeft enkele jaren een soortgelijke stunt uitgehaald waar mensen zichzelf konden laten 3D printen in de vorm van een startrooper. Stunts zoals deze zijn vooral bedoeld om aandacht te krijgen voor jouw bedrijf. Het kost een hoop geld maar de bedrijven van de voorbeelden hebben er zeker iets voor terug gekregen in de vorm van winst. Als laatste voorbeeld zien we ook in de kunstwereld steeds meer gebruik worden gemaakt van een 3D scan. Het kan bijvoorbeeld heel erg handig zijn om een 3D scan te maken van iets waar je hele veel van nodig hebt en dit dan vervolgens te klonen. Ook kan het handig zijn om een object in te scannen om er vervolgens aan te werken op de computer. In het computermodel kunt u namelijk gemakkelijk wijzigingen doorvoeren die in het echt meer moeite kosten. lees hier meer.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn