De ervaringen met medisch koken in een notendop uitgelegd

Ik moet heel eerlijk toegeven dat mijn aandacht nooit echt bij medisch koken gelegen heeft. Ik ben iemand die voornamelijk aandacht had voor de carrière. Meer uren maken, mijn weg opbouwen naar promotie en meer geld verdienen. Ik ging geen uitdaging uit de weg, kwam vaak pas tegen tienen thuis en ging daar verder aan het werk of ik pakte er een cursus bij om ervoor te zorgen dat ik nog beter zou worden in wat ik doe. Maar ik begon te merken dat ik geestelijk en lichamelijk niet echt verder kon op deze manier. Ik was vaker moe, ik verloor mijn concentratie en mijn gewicht was een drama. Niet dat ik veel overgewicht had, integendeel. Door de constante stress en het altijd heen en weer rennen viel ik zoveel af dat ik zelf het idee had dat het kritiek begon te worden. Minder werken wilde ik niet, maar ik moest wel aan de handrem trekken. Dat heb ik gedaan door de avonden voor mezelf te houden, meer te ontspannen en aandacht te maken voor medisch koken. Een begrip dat redelijk onbekend is nog, maar tegelijkertijd iets waar je grote veranderingen mee mogelijk kunt maken.

Wat is medisch koken en waarom is het belangrijk?

Het medisch koken komt uit Azië en wordt vooral gebruikt in India. Het is koken met het oog op lichamelijk en geestelijk welzijn. Dat is niet zo zweverig als het klinkt. Het bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Voeding die het lichaam nodig heeft;
  • Optimaal genieten van het eten zelf.

Beide punten waren bij mij in vergetelheid geraakt. Ik at namelijk vooral snel. Snelle maaltijden met veel energie, maar met weinig andere dingen die mijn lichaam nodig heeft. Genieten van het eten deed ik per definitie niet meer. Dat kan ook niet wanneer je tijdens het eten vergadert of werkt. Door aandacht te schenken aan medisch koken heb ik dit aan kunnen passen. Nu sta ik vaak een uur in de keuken ’s avonds, vaak met een glaasje wijn, om een heerlijke maaltijd in elkaar te draaien. Met vlees, vis en groenten, met veel smaakmakers en met veel genot. Daarna ga ik aan tafel zitten, zonder radio, telefoon of televisie, en geniet ik van mijn eten zonder gestoord te worden. Dat is hoe ik medisch koken gebruik om even helemaal tot rust te komen en het werkt echt geweldig voor mij. Ik kan meer bereiken en voel me er stukken beter bij – wat belangrijk is wanneer je ook op de langere termijn goede prestaties neer wilt zetten.

Hoe is het begonnen?

Het is niet zo dat ik online iets gelezen heb over medisch koken en direct interesse had. Er is geen vriend die me medisch koken aanraadde. Nee, het was een gelukkig toeval. Ik was aan het werk en moest eten. Ik koos voor Restaurant Handi (indiaasrestauranthandi.nl) en bestelde iets om vervolgens aan tafel te zitten en mijn telefoon open te klappen voor een vergadering. Pas op dat moment kwam ik in aanraking met medisch koken omdat de serveerder zei dat dit niet echt de beste manier was om van het eten te genieten. Ik vond het aanvankelijk maar een beetje vreemd, maar toen ik me er vervolgens in verdiepte, kwam ik erachter hoe ik meer kon werken aan mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zonder dat het veel tijd kost, want laten we even eerlijk zijn: we moeten allemaal eten. Kijk je wat beter naar de manier waarop je dit doet, dan kun je heel snel veranderingen mogelijk maken.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn