Een erfstuk laten repareren bij een klokkenmaker in Breda

Een erfstuk laten repareren bij een klokkenmaker in BredaVorig jaar is mijn oudtante overleden en van haar heb ik destijds een prachtige authentieke Friese staartklok geërfd. Een prachtige klok die altijd bij haar op de verbouwde deel in de boerderij heeft gehangen. De klok heeft echt sentimentele waarde voor mij, want ik was zeer op mijn oudtante gesteld. Sinds haar overlijden heb ik de klok in huis en hangt hij bij ons in de woonkamer, maar door onverklaarbare reden is opeens het uurwerk er mee uitgescheden om zijn werk te doen en ik wist toen even geen raad. Ik heb toen gegoogled naar een klokkenmaker in Breda, waar ik woon en daar kwam ik op antiek-uurwerk uit, de site van Niko van Keep, klokkenmaker in Breda. Ik ontdekte dat hij actief is in Breda als:

  • Verkoper van antieke klokken
  • Reparaties aan klokken uitvoert
  • Als restaurateur van antieke klokken actief is

Ik wist meteen dat ik hier voor de reparatie van mijn Friese staartklok terecht kon.

Met mijn klok op bezoek bij deze klokkenmaker in Breda

Via de gegevens die op de website van Niko van Keep staan vermeld heb ik direct contact met hem opgenomen. Ik vertelde hem dat mijn klok ermee opgehouden was en dat het ging om een Friese staartklok van omstreeks 1800. Het was leuk te merken dat deze klokkenmaker in Breda echt meteen wist te vertellen om wat voor klok het ging. Ik had er niet veel verstand van, maar hij is als klokkenmaker in Breda de expert en we hebben direct een afspraak gemaakt om de klok bij hem langs te gaan. Eenmaal aangekomen werd ik erg hartelijk ontvangen en hebben we samen de klok goed bekeken. Ik heb direct heel veel over de klok geleerd van deze klokkenmaker in Breda. Zo vertelde hij dat het een Friese staartklok is en dat hij inderdaad ergens eind 1700, begin 1800 moet zijn gemaakt. Het is een slingerklok met ankergang wat vaak gebruikelijk is bij dit soort klokken en dat het uurwerk lijkt op die van een Friese stoelklok. Hij kon de datering dan ook hieruit opmaken, omdat de techniek van de achtergang pas na 1770 in Friese staartklokken werd aangebracht. De wijzerplaat is mooi versierd en ook hierover wist de klokkenmaker in Breda veel over te vertellen. Met name de beschildering met seizoenen en de bijbehorende goden uit de mythische wereld was volgens hem erg kenmerken, net als het figuur van Atlas boven op de klok, die blijkbaar de sterrenhemel draagt. Ik heb van kinds af aan altijd gedacht dat dit figuurtje juist de wereldbol droeg, maar dat is dus niet zo. Na deze uitleg kwamen we aan bij het euvel van mijn klok, en dat zat hem in het uurwerk. Bij mijn klokkenmaker in Breda leerde ik hoe ik dit zelf zou kunnen herkennen en hoe ik de klok daarmee ook kan onderhouden. Hij vertelde mij dat er iets niet goed ging met het zakken en ophalen van de gewichten die deze klok laten werken en hij liet mij tevens zien die ervoor zorgde dat het uurwerk in de klok haperde. Een kleine onderhoudsbeurt kon de klok weer naar behoren laten werken en dat hebben we dan ook afgesproken.

Mijn klok is weer als nieuw

Nadat de klok helemaal is gerepareerd ben ik teruggegaan om de klok weer op te halen bij de klokkenmaker in Breda. De klok werkt weer zoals het hoort en hij drukte mij op het hart de klok goed te koesteren, want een klok van deze leeftijd, in deze staat is echt heel waardevol. Ik ben erg dankbaar voor dit advies en ben blij dat de klok weer werkt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn