Kan jouw alimentatie wijzigen?

De hoogte van de alimentatie wijzigen, is dat mogelijk? Dat is iets wat jij je misschien wel eens afgevraagd hebt. Of je nu bezig bent met het regelen van je scheiding en je vraagt je dit voor de toekomst af, of dat je al jaren je ex-partner financieel ondersteunt en je wilt weten of dit ook anders kan. Het is een heel logische vraag om te stellen. Veel mensen denken dat dit bedrag vaststaat, maar de alimentatie wijzigen behoort zeker tot de mogelijkheden. Wel moeten hier goede redenen voor zijn, een wijziging kan niet zomaar gemaakt worden.

Financiële ondersteuning

Als jouw ex-partner altijd voor de kinderen zorgde en daarom niet aan het werk was, of als jij altijd voltijd kon werken, omdat je partner het huishouden deed, dan is het niet vreemd dat er van jou financiële ondersteuning wordt verwacht. Jij hebt immers carrière kunnen maken doordat je ex thuis alles regelde. Dat betekent niet dat de alimentatie wijzigen onmogelijk is. Het vaststellen van de hoogte van dit bedrag blijft immers toch een momentopname. Daardoor kon het alimentatiebedrag in het begin heel logisch zijn, maar nu niet meer redelijk zijn. Wanneer kan dit nu gebeuren? Dit is in ieder geval niet het geval als de financiële situaties van jou en je ex eigenlijk niet veranderen. Wil je de alimentatie wijzigen, dan moet daar echt een gegronde reden voor zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als jij je baan verliest of als jouw bedrijf failliet gaat. Met andere woorden, als jij er zelf in inkomsten enorm op achteruit gaat. Het kan ook zo zijn dat jouw ex-partner juist flink veel meer is gaan verdienen of getrouwd is met een nieuwe partner. De alimentatie wijzigen is in dit soort gevallen vaak mogelijk, maar het is verstandig om professioneel advies in te winnen voordat je zelf een voorstel tot wijziging doet.

Hulp bij alimentatie wijzigen

Als jij het idee hebt dat jij teveel betaalt of dat je juist te weinig ontvangt, ook dat is namelijk mogelijk, dan is het goed om na te gaan of de alimentatie wijzigen kan. Dit kun je gemakkelijk achterhalen door middel van de gratis alimentatiecheck van Meesters & Meer advocaten & mediators. Een alimentatiecheck ziet er als volgt uit:

  • intakegesprek
  • uitvoeren van berekeningen
  • advies wat betreft haalbaarheid wijziging

In het intakegesprek wordt er nagegaan hoe de situatie in eerste instantie was en hoe deze nu is. Als er grond lijkt voor de alimentatie wijzigen, dan worden er de nodige berekeningen uitgevoerd. Uiteraard moet je hiervoor wel zelf de benodigde financiële stukken aanleveren. Aan de hand van de berekening kan er vastgesteld worden of het haalbaar is of niet om een wijziging voor te stellen. Is dit wel het geval, dan zal de professional van Meesters & Meer advocaten & mediators eerst in contact gaan met jouw ex-partner om te kijken of er in onderling overleg een wijziging vastgesteld kan worden. Vaak zal dit lukken, maar lukt dit niet, dan kan er ook een verzoek tot alimentatie wijzigen bij de rechtbank ingediend worden en ook dit traject kunnen zij voor jou verzorgen.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn