Panikeer niet als je een dagvaarding ontvangt!

Over het algemeen is een dagvaarding het begin van een rechtszaak. Het signaleert de kwestie die moet worden beoordeeld (berecht voor de rechtbank). Een dagvaarding kan worden gebruikt in een burgerlijke of een strafzaak. Specifiek is een dagvaarding een document met het bevel van een rechtbank waarin wordt uitgelegd waarover de zaak of conflict gaat en waarin eveneens wordt vermeld dat je moet verschijnen voor de rechtbank. In burgerlijke rechtszaken wordt een oproep voor de rechtbank afgegeven nadat de eiser of verzoeker een procedure is gestart. Maar een dagvaarding wordt ook gegeven aan een gedaagde (getuige), wanneer zijn of haar aanwezigheid nodig is om een ​​zaak te verdedigen. De politie kan je niet verplichten een getuigenverklaring af te leggen, maar een rechter kan dit wel. De structuur van een dagvaarding bestaat uit het volgende:

  • Persoonlijke gegevens – in de oproep moet de naam en het adres van zowel de gedaagde als de eiser of verzoeker staan.
  • Adres rechtbank – het is logisch dat het duidelijk moet zijn in welke rechtbank je als gedaagde aanwezigheid moet zijn.
  • De inhoud van het middenstuk – dit is het deel van de oproep waarin het conflict wordt uitgelegd. Dit deel kan ook bewijsstukken omvatten en ook eventueel een verweer van jou als de gedaagde.
  • Het laatste deel omvat de eis. In dit deel wordt de eis samengevat van de verzoeker. In andere woorden, wat de verzoeker eist van de rechter.

Je ontvangt een dagvaarding, wat nu?

Een dagvaarding is een officieel gerechtelijk document. Je bent dan ook verplicht te reageren op een dagvaarding zoals wordt vereist en ook tegen de vereiste deadline. Als je niet op een dagvaarding reageert, betekent dit dat je de zaak standaard kunt verliezen. Als je bijvoorbeeld als gedaagde niet reageert op een dagvaarding van de rechtbank voor geringe vorderingen, bestaat de kans dat de eiser of verzoeker het vonnis (de beslissing van de rechtbank) in zijn of haar voordeel krijgt. Het is dus in jouw belang om gehoor te geven aan de oproep. Als je een oproep voor een rechtszaak ontvangt, heb je een specifieke hoeveelheid tijd om op de oproep te antwoorden. Als je niet antwoordt, krijgt de andere partij mogelijk een standaardvonnis van de rechter, wat betekent dat je het recht hebt opgegeven om het probleem aan te vechten. Wil je toch gehoor geven aan de oproep, maar ben je niet beschikbaar om aanwezig te zijn op de dag dat je werd opgelegd, dan kun je de rechtbank om een ​​wijziging vragen. Een wijziging die al dan niet wordt toegestaan, afhankelijk van de omstandigheden.

Heb ik een advocaat nodig om te helpen met een gerechterlijk bevel?

Dit hangt geheel van de omstandigheden af. Als de dagvaarding voor de rechtbank voor geringe vorderingen is of als het om een heel eenvoudige kwestie gaat, heb je misschien geen advocaat nodig. Maar het is altijd een goed idee om hulp te krijgen van een advocaat bij het oplossen van het probleem, vooral als het om een ingewikkelde zaak gaat. Meestal heb je nooit eerder geprocedeerd en genoot je ook niet van een juridische opleiding. Een rechtzaak kan steeds ingewikkelder worden naarmate de zaak vordert, vooral als er meerdere partijen bij betrokken zijn en sommige fouten onherroepelijk zijn. Het is dus altijd beter om een advocaat in te huren. Zelfs al betreft het een eenvoudige zaak, het zal je gemoedsrust geven om de algehele strategie te bespreken met iemand die kennis van zaken heeft. Voor direct advies kun je Sociaal Verhaal contacteren via de pagina www.sociaalverhaal.com. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn